Nucleair Forum

Je kan er bijna niet meer naast kijken. Aan bushaltes , op reclameborden , de reclamespots op TV , … overal zie je de campagne over Het Nucleair Forum. De campagne wilt naar eigen zeggen de discussie over het gebruik van kerncentrales terug openen. Op het eerste zicht lijkt dat misschien ook met slogans zowel voor als tegen de kerncentrales , maar je moet maar een beetje kritischer nadenken en het is overduidelijk waarvoor deze campagne echt dient.

Niet verwonderlijk als je weet wie achter deze lobby-campagne zit. Het Nucleair Forum noemt zich een forum van bedrijven en instellingen die zich willen inzetten voor de toepassing van nucleaire energie in België. Tot zoverre de objectiviteit van het Forum. In totaal werd meer dan 2 miljoen € in deze lobbycampagne gestoken. De campagne wordt betaald met de lidgelden van het Forum, de leden zijn instellingen en bedrijven. Het gaat om Suez, Electrabel en dochterbedrijven, maar ook overheidsinstellingen zoals SCK. Op deze manier betalen de belastingsbetalers zelf mee voor deze reclamecampagne.

De belangrijkste sponsor van de campagne is Suez-Electrabel. Het herroepen van de sluiting van de oude kerncentrales, zou Electrabel miljarden euro quasi “gratis” winst kunnen opleveren.

Geen objectieve campagne dus , en dat vindt Greenpeace ook. Daarom vragen zij om de feiten op tafel te leggen en een echt debat te openen. Hoeveel zal het kernafval ons kosten? Waarom wil Electrabel haar kerncentrales niet verzekeren, als ze toch zo veilig zijn? Een debat dat de nucleaire industrie niet mag monopoliseren, maar openlijk moet gevoerd worden in de pers, het parlement of bij de bakker. Iets helemaal anders dan het schijndebat dat nu door het Nucleair Forum werd gelanceerd in het belang van Electrabel.

Nog even de reclamespot , voor degene die hem nog niet gezien zou hebben.

(Bron & Bron)

3 Responses to “Nucleair Forum”


 1. 1 brandtraveller februari 23, 2009 om 8:47 pm

  Hey

  Je wordt inderdaad de laatste tijd continue geconfronteerd met deze campagne. En we zijn niet de enige die zich er druk in maken!

  Het is ook zo dat alle politieke partijen er hun zegje over aan het doen zijn en zich volop in de discussie, is het nu gezond of niet, aan het vermengen zijn.
  Groen! heeft momenteel een heel dossier over kernenergie op zijn website staan en heeft als reactie op de kernenergie-heisa een advertisingcampagne op poten gezet.
  Graag verwijs ik je door naar de volgende links:

  http://www.groen.be/ideen/dossiers/dossier—kernenergie_255.aspx

  Groen! die de strijd tegen kernenergie aangaat

  http://www.groen.be/actualiteit/Nieuwsflash-vecht-mee-tegen-kernenergie_886.aspx

  Ook de andere partijen moeien zich in het ‘debat’
  http://www.s-p-a.be/nationaal/nieuws/nieuws/nieuwsitem.asp?iID=17845

  en dan het filmpje van greenpeace 🙂

  en dan de reden waarom ik reageer!
  In de herfst is Electrabel naarbuiten gekomen met een geweldige campagne over groene energie (met de kindjes, ook terug te vinden op mijn blog!)
  Nu komen ze naar buiten met het compleet tegenovergestelde, schandalig!!! De geloofwaardigheid van Electrabel wordt alsmaar kleiner, en het is niet dat ze het hun kunnen permitteren. Vorig jaar was er al die hele heisa met de website http://www.electrabrol.be

  Zo, ik ben mijn ei kwijt 😉
  Leuke blog trouwens!!

  brandtraveller

 2. 2 pursang februari 23, 2009 om 8:56 pm

  Bedankt voor het compliment , en bedankt voor de nuttige bijkomende informatie over dit onderwerp. Enkele interessante links bij 😉

  Pur Sang

 3. 3 Melina december 19, 2009 om 2:26 pm

  Bedankt voor de reactie op mijn blog. Ja objectiviteit is ver zoek! Het lijkt inderdaad meer op reclame dan op een informatiecampagne wat ze zichzelf trouwens toeschrijven. Maar het spotje is wel schitterend bedacht! Petje af voor dat!

  Groetjes,

  Melina


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: