Humo uit de rekken

Gelukkig vandaag nog op tijd een exemplaar van mijn favoriete weekblad kunnen bemachtigen.

Omwille van een satirische fotomontage met secretaresses Sylvie Ricour en Anja Savonet, in seksuele poses met hun baas Fernand Koekelberg moet Humo genoodzaakt hun exemplaren van deze week uit de rekken halen. Doen ze dit niet hangt er een dwangsom van maar liefst 250 euro per examplaar boven hun hoofd.

Humo licht hun lezers hierover in door een mooi opgestelde email waarin ze hun mening over de zaak geven. Voor degene die niet op de lezersbrief van Humo zijn geabonneerd plaats ik hem even hier beneden.

Op bevel van de rechter in kort geding dienen wij alle maatregelen te nemen om de Humo van 4 november 2008 uit de handel te nemen, in alle verkooppunten, en dit op straffe van een dwangsom van 250 euro per nog te koop aangeboden exemplaar.

De rechter was van oordeel dat een fotomontage in ‘Het Gat van de Wereld’, een duidelijk afgebakende satirische rubriek in Humo, over de schreef ging. Nochtans moet de aandachtige lezer onvermijdelijk merken dat het om een montage in een satirisch kader gaat. De procedure op eenzijdig verzoekschrift laat ons niet de mogelijkheid tot een tegensprekelijk debat. We hebben de beslissing van de rechter in eerste instantie zelfs via de pers moeten vernemen. Intussen werd het vonnis betekend en zijn we verplicht Humo minstens voorlopig uit de rekken te halen. Wij overwegen om derdenverzet aan te tekenen tegen de beslissing. Wij menen immers dat de uitspraak en de gevolgde procedure in totale wanverhouding staan met het beoogde resultaat en met de schade die Humo en Sanoma Magazines Belgium hierdoor ondervinden. Bovendien beschouwen wij deze gang van zaken als een flagrante inbreuk op de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting, en ook op het recht op humor en satire.

Desalniettemin dringen wij er intussen bij de persverkopers op aan om onmiddellijk alle exemplaren van deze Humo-editie uit de rekken te halen en niet meer te verkopen.

Jörgen Oosterwaal
Algemeen Hoofdredacteur

Advertenties

2 Responses to “Humo uit de rekken”


 1. 1 raoulvandenberge november 5, 2008 om 7:19 pm

  OMFG lees ik ook graag (:

 2. 2 VAN BELLE Jean Marc november 9, 2008 om 8:33 am

  Eenzijdig verzoekschrift is een wet uit 1970 die diende om octrooien te beschermen tegen mensen die het te snel zouden achtermaken. In zo’n kwesties kan een rechter niet van partijdigheid beticht worden, maar is de vrijwaring en urgentie een vaststaande noodzaak.

  In België worden eenzijdige verzoekschriften gedaan om het tegensprekelijk debat uit de weg te gaan en een tegenstrever uit te schakelen. Hier bijvoorbeeld gaat een topman van de federale politie (weddeschaal A) en zijn van weddeschaal C tot A op zijn advies gepromoveerde secretaresse naar een Franstalige rechter om meteen een besluit te vervaardigen met dwangsommen en een uitvoerbare titel.

  Wie akkoord gaat met dergelijke werkwijze, die snapt de ernst niet. Wij hoeven China niets meer kwalijk te nemen, op die wijze wordt China een vrijer land dan België.

  Voor Satire surft u best eens naar Wikipedia. U zult begrijpen dat hier gewoon bedoeld wordt dat satire niet MEER kan. Dat kunst ook niet MEER kan.

  Tot slot: ik hield niet van die rubriek, maar nu wel, omdat die rubriek een gevecht uitlokt ten gronde en iemand dit hoognodig moest doen.

  VAN BELLE Jean Marc, onderzoeksjournalist (o.a. uitkerings- en inkomstenfraude) – info@logocom.be


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: