Categorieën
Uncategorized

Wetenschap is leuk ! (1)

De wetenschap staat niet stil , dus moet er ook voortdurend onderzoek zijn.
Als ik aan een research-center denk , denk ik niet meteen aan iets hips en cools maar eerder aan oude grijzen mannen in witte labo-jassen.

Dat beeld klopt niet helemaal met de volgende research-centrums die voor u klaar staan.
Ongelooflijk toch wat voor onderzoekscentrums er allemaal zijn. Voor ze allemaal te bekijken klik op verder lezen.

1. Super kamiokande detector, kamioka observatory, Japan

Deze reuze neutrinodetector bevindt zich 100 meter onder de grond , heeft een diameter van 40 meter , de cilindrische structuur is 40 meter hoog , de detector is gevuld met 50.000 ton water en omgeven door 13.000 fotomultiplicators.

Een uitleg over wat de detector nu precies doet vind je hier.
En meer foto’s vind je als je hier klikt.

2. Benefield anechoic facility, California, USA

Op bovenstaande foto zie je hoe een gigantische dode kamer of anechoïsche kamer er uit ziet. Een dode kamer heeft wanden, vloer en plafond die geluid maximaal absorberen en dus geen enkel geluid reflecteren. Meestal is een dode kamer voorzien van absorberende materiaal in de vorm van punten gevuld met schuim of steenwol. Hoe langer deze punten zijn, des te beter worden vooral de lage frequenties van het geluid geabsorbeerd.

De Benefield anechoic facility is de grootste dode kamer ter wereld , en is gevuld met 816.000 schuimkegels die de weerspiegeling van radiofrequentiesignalen minimaliseren.

Meer info kan je weer vinden door een simpel klikje hier.

3. The Z-machine, Sandia national laboratory, New Mexico, USA

Z-machine

De Z-machine is de grootste X-ray generator ter wereld en is ontworpen om materialen te testen onder hoge temperaturen en onder hoge druk. Het labratorium verzamelt zo informatie over computersimulaties en info over kernwapens.

The z machine uses a short burst of intense electricity – only a few 10 billionths of a second long – that forces an ionized gas to implode. The process is called a z-pinch because the pulse creates a magnetic field that squeezes particles in the vertical direction, which math books usually label as the “z-axis.” At the center of the z-pinch, in the space of a small soup can, gas particles race at each other at a million miles an hour. The collisions result in X-rays and extremely high temperatures.’

In 2006 produceerde de machine onverwacht plasma dat een temperatuur had van meer dan 3.6 miljard. Dat is heter dan de kern van de zon…

Kleine video-tour : Check Youtube

4. Large hadron collider , Cern , Zwitserland/Frankrijk

hadron

De Large Hadron Collider is een ondergrondse deeltjesversneller in de buurt van het Zwitserse Genève. Bij ingebruikname zal het voorlopig de krachtigste versneller zijn tot nu toe, maar er staan al nog zwaardere en krachtiger machines op de tekentafel zoals de ILC (International Linear Collider) die ergens tussen 2015 en 2020 in gebruik moet komen.

LHC

De 27-kilometer lange LHC , gelegen 100 meter onder de grond probeert de zelfde hete condities die meteen na de big bang plaats vonden na te bootsen en probert men het ‘God-deeltje’ te observeren.

Meer info kan je hier vinden , en een recent artikel over de LHC is hier te lezen

Meer coole onderzoekscentrums volgen binnekort !

1 reactie op “Wetenschap is leuk ! (1)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s